Як варити раків: найпопулярніші рецепти
Користь раків з давніх давен відома людству. Тому рецептів, як варити раків та готувати їх іншими способами, існує велика кількість. Наприклад, у Китаї полюбляють вонтони (пельмені) з раками та смажений рис з раками, шрірачі та соєвим соусом. У Франції ласують кремовим бісквітом із раками, а ось каджуни з Луїзіани роблять не тільки фетучіні – гостру страву з пармезану, ніжної локшини та соковитих раків, а ще й котлетки, тістечка та пиріжки з раків.
Розглянемо більш детальніше найпопулярніші рецепти варених раків.
Іспанські раки в томатному соусі
Раки іспанською називаються «cangrejos de rio» — буквально «річкові краби». В Іспанії, особливо в Кастилії, Леоні та Арагоні, вони дуже популярні в рагу та блюдах з молюсками.
У цьому рецепті раки готуються в соусі з помідорів, часнику та білого вина. Обов’язково подаються зі свіжим хрустким багетом. Також смакують з білим рисом.
Для приготування порції на двох потрібні:
- 1 кг раків;
- 4 стиглих великих помідори;
- 1 цибулина;
- 3-4 великих зубчики часнику
- 0,5 чайної ложки червоного перцю;
- 250 мл сухого білого вина;
- 4-6 столових ложок оливкової олії;
- сіль (за смаком);
- 0,5 чайної ложки цукру (за бажанням).
Спочатку очистимо і подрібнимо часник та цибулю. У велику глибоку сковороду наллємо 3 столові ложки оливкової олії, нагріємо на середньому вогні, обсмажуємо цибулю та часник, поки цибуля не стане прозорою.
Дрібно ріжемо помідори. Додаємо у сковороду ще 1-2 столові ложки олії та помідори з червоним перцем. 15 хвилин тушкуємо на середньому вогні, часто помішуючи, доки помідори не утворять соус. Тепер посолимо за смаком. Якщо соус занадто кислий, додамо 0,5 чайної ложки цукру.
Поки кип’ятиться томатний соус, закип’ятімо воду у великій каструлі та кинемо в окріп живих раків. Варимо їх, доки не стануть рум'яними (приблизно 2-3 хвилини), після чого зливаємо воду, а раків додаємо на сковороду, перемішуємо, переконавшись, що вони добре покриті томатним соусом. Смачного!
Раки варені по-Луїзіанськи
У південних штатах США раки дуже популярні. Особливо – у Луїзіані (цей штат знаменитий тим, що за кількістю вживання раків займає 1 місце у світі).
Традиційно у Великий піст перед Великоднем у Луїзіані варять раків прямо на дворі. Все, що знадобиться для бенкету, це велика каструля і нагрівач, вода, овочі, приправи та авжеж раки. Їх попередньо поміщають у великі сита та промивають зі шланга, щоб потім перекинути в каструлю з овочами та фруктами. Кукурудза додається пізніше.
Також в каструлю дехто додає сосиски і гриби, залежно від особистих уподобань. Вважається, що секрет чудового відварювання раків полягає у витримці їх у гарячій воді, що дозволяє їм наситися усіма смаками після завершення варіння.
Рецепту «Раків по-Луїзіанськи» від кухарів «Новопечерських Раків» притаманне додавання не тільки кукурудзи, а ще й темного пива та свіжого кропу.
Українські рецепти раків
Насамперед, це раки, що зварені у класичному розсолі з часником, кропом, перцем, лавровим листом, сіллю та іншими приправами. Усе витримано в українських традиціях, щоб найкраще смакувало до пива або квасу.
Також в Україні варять раків з яблуками та раків з медом.
А ще традиційно в Києві, а саме на Подолі та Бессарабці, варили раків у сметані. Рецепт зберігся до нашого часу. Кухарі «Новопечерських Раків» готують цей делікатес не лише для мешканців особняків та квартир столичної інтелігенції, як це було раніше, а й для усіх охочих поласувати смачненьким та ніжним м’ясом раків.
Сподіваємося, вам були корисні ці поради, як варити раків. А якщо не хочеться самому куховарити, замовляйте раків на сайті «Новопечерські Раки». Ціни адекватні, а доставка швидка!